Audi öppnar stort laddningscenter – koncept på snabbladdning för städer

Audi charging hub i Nürnberg.

Audi öppnar den 23 december ett koncept på ett nytt laddningscenter för storstäder. Anläggningen ligger i tyska Nürnberg och erbjuder en exklusiv lounge med servicetjänster i anslutning till laddningsupplevelsen.

Den kubiska konstruktionen består av flera containerbyggnader som kan monteras i olika kombinationer. Audi kallar därav hela konceptet för Audi charging hub. Ett mellanlager på 2,45 MWh bestående av återbrukade elbilsbatterier ska säkerställa att laddningsstationerna levererar tillräcklig effekt.

På plats finns sex laddningspunkterna som kan leverera upp till 320 kW. Station ska klara att ladda 80 bilar per dygn utan att kapaciteten i batterilagret och anslutningseffekten på 200 kW överskrids.

– Vi vill testa en flexibel och förstklassig snabbladdningsinfrastruktur i stadsmiljö. Vi etablerar oss där våra kunder inte nödvändigtvis vaknar med en fulladdad elbil på morgonen och tänker samtidigt på det ökade laddningsbehovet i framtiden, säger Ralph Hollmig, projektledare för Audi charging hub.

Anläggningen fungerar också som ett pilottest för en ny reservationsfunktion där föraren kan reservera en laddare. På plats utöver loungen erbjuds också olika tjänster som hyrservice för elskotrar, information om Audis produkter och provkörningar. Dessutom erbjuds ”just-in-time”-leverans av livsmedel, en automat och mobil bilvård.

Audi berättar också att prisbilden för de som har ett e-tron Charging Service-avtal laddar för 0,31 euro per kWh. Prissättningen ska säkerställa att huben kan bli ett realistiskt alternativ till hemmaladdning. Audi förtydligar att laddningsstationen är öppen för alla – även bilister som kör andra märken.

– Vi förser människor i stadsområden med laddning till det pris de skulle betala för att ladda med hjälp av laddboxen hemma, avslutar Hollmig.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.