Alfa Romeo Giulia blir elbil med 1000 hk – men först en snikmodell

Nästa år kommer den första elbilen från den italienska biltillverkaren Alfa Romeo. Den kommer att ta formen av en crossover och placera sig strax under Alfa Romeo Tonale storleksmässigt.

Alfa Romeo är en del av Stellantis-koncernen, och TopGear uppger att den elbilen kommer bli en motsvarighet till koncernsyskonen Jeep Avenger eller Opel Mokka-e. En ganska nedtonad snikmodell alltså. Men efter det kommer något betydligt mer spännande.

Till 2025 och 2026 kommer några större och betydligt kraftfullare elbilar från Alfa Romeo. Även då handlar det om en crossover, men också en sedan som ska ersätta dagens Alfa Romeo Guilia. Den kommer få upp till 1000 hästkrafter.

– Giulia är tillbaka. Vår designchef jobbar på den just nu. Vi måste designa en Giulia som vi kommer att älska. En koppling till det förflutna utan att äventyra framtiden, säger Jean-Philippe Imparato, chef för Alfa Romeo.

– Den börjar på 350 hästkrafter, Veloce är på 800 hästkrafter. Quadrifoglio är på 1 000 hästkrafter, fortsätter Jean-Philippe som radade upp de olika prestandanivåerna i kommande el-Giulia.

Alfa Romeo Giulia idag.

Helt eldrivna Giulia kommer bygga på Stellantis plattform STLA Large. Det kommer innebära supersnabb laddning genom en 800-voltsdrivlina och en räckvidd på upp till 800 kilometer.

– Jag vill inte att du ska tycka det är jobbigt att byta till elbil. För mig handlar det inte om att byta till elbil, för mig handlar det om att kunna få rätt prestanda och körkänsla, avslutar Jean-Philippe.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.