ADAC har testat förbrukning och räckvidd på 70 elbilar – Hyundai är bäst

Tyska bilkonsumentorganisationen ADAC har genom åren testat både räckvidden och förbrukningen på marknadens populäraste elbilar. Nu har ADAC delat med sig av den senaste omgången testresultat i ett uppdaterat test.

Flera nya modeller har tillkommit och den mest effektiva elbilen på marknaden sett till faktisk förbrukning är numera Hyundai Ioniq 6 tätt följt av nya uppdaterade Hyundai Kona Electric.

Ioniq 6 får i testerna en genomsnittlig förbrukning på 15,5 kWh / 100 km och levererar därmed en lång räckvidd (555 km) från ett förhållandevis litet batteri. På andraplats sett till förbrukning kommer Kona Electric med 16,7 kWh / 100 km följt av Tesla Model 3 RWD med 16,8 kWh / 100 km.

Det brukar vara Hyundai som toppar ADAC:s förbrukningstester. För två år sedan var det Hyundai Ioniq som låg etta med en förbrukning på 16,3. Nya Ioniq 6 slår dock det tidigare rekordet med nästan en kilowattimme.

Precis som WLTP-testerna utförs ADAC:s tester i ett labb. Men till skillnad från WLTP försöker ADAC genom sitt EcoTest att simulera verklig körning. Det inkluderar högre snittfarter, längre körningar, kuperad terräng och fler temperaturintervaller.

Med ADAC EcoTest vill man visa en mer korrekt förbrukning och ett bättre jämförelsetal mellan olika modeller.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.