Större andel elbilar i Shanghai än i Sverige

Byd Dolphin

Skiftet till elbilar går allt snabbare i Kinas största städer. Det är tydligt att landet som länge lidit av utsläppsproblem och smog ser utfasningen av fossila drivmedel som lösningen för att skapa en bättre miljö i landets megastäder.

Det är speciellt tydligt i Kinas största stad Shanghai med sina 28 miljoner invånare. Under juni noterar fordonsadministration att det registrerades 59 500 nya bilar i staden, varav 46,5 procent var elbilar. Genomsnittet för andelen elbilar av alla nybilsregistreringar hittills i år ligger på 38,2 procent.

Därmed är staden nära att nå sina elbilsmål. Den lokala regeringen har i sina utvecklingsplaner för 2023 till 2025 beslutat att minst hälften av alla nya bilar i staden ska vara helt eldrivna.

Målsättningen är en del av en större övergripande plan, och följer helt enkelt det kinesiska mottot: ”Där Shanghai går, följer resten av Kina”. Landet ska fasa ut fossila drivmedel och det gör man också i en allt snabbare takt.

Att köpa en bil med förbränningsmotor är komplicerat i Shanghai. För det behöver bilköparen en registreringsskylt och den får man buda hem på auktion. Antalet skyltar är begränsat, och i juni lyckades endast 11,5 procent av alla budgivare att plocka hem en skylt. Den billigaste skylten gick för 136 000 kronor.

För den som istället köper en elbil är skylten gratis. Här finns det inte heller någon begränsning i antalet tillgängliga skyltar.

Med en elbilsandel på 46,5 procent i juni ligger Shanghai långt före många andra regioner, både i Kina och globalt. I Sverige var exempelvis andelen elbilar 37,2 procent. Och för första halvan av 2023 var andelen 34,9 procent i Sverige – och motsvarande siffra 38,2 procent i Shanghai. Endast Norge ligger betydligt lägre fram i världen, med en elbilsandel på stadigt över 80 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.