65 000 mil senare, banbrytande elbilsbatteri har kvar 80% av sina kapacitet

Både Volvo Cars och Polestar är delägare i batteribolaget StoreDot. De arbetar på nästa generationens snabbladdande batterier till elbilar som ska kunna ladda rekordsnabbt. Att ladda från 10 till 80 procent ska vara möjligt på 10 minuter.

Nu har det så kallade XFC-batteriet framgångsrikt genomgått ett riktigt tufft hållbarhetstest. StoreDot har låtit batteriet genomgå 2000 laddcykler, motsvarande en körsträcka på 65 000 mil. Trots det långvariga användandet har batteriet fortfarande kvar 80 procent av sin ursprungliga lagringskapacitet.

Det ger en rekordlåg degradering, trots att batteriet genomgått en körsträcka som är fyra gånger längre än vad den genomsnittliga bilen gör i Sverige innan den tas ur trafik. Resultatet visar på ett batteri där elbilister kommer kunna snabbladda varje dag utan att oroa sig för hur det påverkar batteriet över tid.

Under testet laddades batteriet kontinuerligt från 10 till 80 procent på 10 minuter, helt enligt batteriets ursprungliga kravspecfikationer. Batteriet är i huvudsak kiselbaserade med en energitäthet på över 330Wh/kg.

StoreDots framsteg.

StoreDot förklarar att resultatet också lämnar marginaler för andra åldrande faktorer i den verkliga världen vilket översatt till livslängd och förlängd batteritid ger elbilsägare ett högt andrahandsvärde.

– Denna milstolpe validerar den exceptionella långsiktiga prestandan och tillförlitligheten hos våra kiseldominanta XFC-batterier när vi nu snabbt går mot kommersialisering, säger Yaron Fein, StoreDot, forsknings- och utvecklignschef.

Polestar ska testa tekniken

Polestar och StoreDot har som mål att demonstrera XFC-batteriet i full skala i en Polestar 5-prototyp under detta året. Om sedan tekniken kommer sitta i den färdiga bilen när den nästa år går i produktion återstår att se.

– StoreDot var vår första finansiella investering i ett annat företag, och vi har samarbetat med dem för att tillämpa deras avancerade teknologi i proof-of-concept Polestar-bilar. StoreDots banbrytande extrema snabbladdningsbatterier i kombination med vår kommande toppmoderna elektriska drivlina kan revolutionera ägarupplevelsen för elbilsägare med möjligheten att ladda på några minuter, säger Polestar-chefen Thomas Ingenlath i en uttalande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.