2023 gav rekordmånga nya laddpunkter i Sverige

Allegos station i Gävle.

Sverige har fått rekordmånga nya publika laddpunkter under 2023. Under de senaste 12 månaderna har antalet ökat med 80 procent, noterar elnätsföretag Ellevio.

– I dag finns det 32 000 publika laddpunkter i Sverige. Det betyder att du som bilägare inte behöver åka särskilt långt innan du hittar en plats där du kan ladda bilen, kommenterar Fredrik Gustafsson, ansvarig för Smart Laddinfra på Ellevio.

Det är tydligen att tillgången på laddare har blivit bättre också i förhållandet till antalet nya elbilar. Tillväxten av laddbara fordon har legat på 36 procent under samma period. Ellevio ser också ett tydligt skifte från laddhybrider till elbilar. Nu rullar det fler elbilar än laddhybrider på våra vägar.

Ellevio lyfter också fram att andra typer av transporter utöver personbilar nu i högre takt börjar bli eldrivna. Det handlar om tunga transporter men också arbetsmaskiner. Eldrivna arbetsmaskiner bidrar till både tystare arbetsmiljöer men också en tystare omgivning för allmänheten, speciellt i stadsmiljöerna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.