Zeekr designar självkörande elbil i Göteborg för amerikanska Waymo

Pressbild: Geely

Geelys elbilsmärke Zeekr har inlett ett samarbete med amerikanska Waymo. Målet är att ta fram en helt eldriven självkörande taxi i USA. Waymo är ursprungligen Googles projekt för självkörande bilar.

Modellen som fått arbetsnamnet Waymo One designas och utvecklas hos Zeekrs R&D-avdelning vid CEVT i Göteborg. Zeekr kommer att designa och utveckla fordonet på en ny egen elbilsplattform med öppen källkod. Waymo kommer sedan att få över fordonet och integrera autonoma Waymo Driver i fordonsplattformen.

Fordonet har designats fullt ut för autonom körning och får en fullt konfigurerbar kupé, både med och utan förarkontroller. Fordonet kan således skräddarsys för att passa olika krav för förarlösa fordonsflottor i USA.

– Genom att bli en strategisk partner och fordonsleverantör till Waymo One-flottan kommer vi att kunna dela med oss av vår erfarenhet, ideal och tillhandahålla vår expertis i att samarbeta om ett helt elektriskt fordon som passar Waymos krav för detta snabbt växande segment på den globala marknaden för hållbart resande, säger Andy An, Vd för Zeekr Technology.

Det framkommer inte när vi kommer att kunna se Waymo One ute på de amerikanska vägarna. Zeekr i sig är ett ungt varumärke inom Geely-koncernen och i april i år lanserade med sin första elbil i form av Zeekr 001.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.