Elbilen Zeekr 001 rullar av produktionslinan i Kina

För ett år sedan visade Lynk & Co upp ett koncept på en elbil. Det rörde sig om sportiga Zero Concept. Sedan dess har Lynk & Co börjat leverera bilar i Sverige, men någon Zero Concept har vi inte fått se.

Ganska snart stod det istället klart att konceptet istället letat sig in hos nystartade syskonföretaget Zeekr. Och idag berättar Zeekr att man startar serietillverkningen av modellen under namnet Zeekr 001.

Zeekr 001 bygger på Geelys nya elektriska drivlina SEA som vi kommer att få se hos många framtida modeller som ingår i koncernens portfölj. Både Volvo och Polestar kommer nyttja plattformen.

För Zeekr 001 står prestanda i fokus och tanken är att modellen ska kunna utmana elbilar som Tesla Model 3. Zeekr 001 har en dubbla uppsättning motorer som tillsammans producerar 400 kW. Sprinten 0-100km/h ska vara möjlig på 3,8 sekunder.

Ombord finns ett batteri på 100 kWh som levererar en räckvidd på mellan 526-712 km enligt NEDC-körcykeln. Bilen ska gå att snabbladda från 10 till 80 procent på 30 minuter.

Zeekr kommer dessutom att öppna ett eget snabbladdningsnätverk. Innan slutet på året kommer man ha öppnat laddningsstationer med en kapacitet på upp till 360 kW på tio olika platser i Kina. Dessutom kommer man att öppna ett tiotal butiker inom de kommande månaderna.

De första kundleveranserna kommer att starta i Kina den här veckan. Zeekr har ännu inte aviserat någon global lansering, men har i en tidigare pressrelease sagt att märket siktar på att lansera premium-elbilar på ”utvalda globala marknader”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.