Milstolpen: Northvolt har byggt den första battericellen i Skellefteå

Northvolt har skapat europeisk och svensk historia. Vid sin fabrik Northvolt Ett i Skellefteå har man nu monterat den första battericellen. Det är ett nytt kapitel i europeisk industrihistoria, skriver Northvolt i ett pressmeddelande.

Cellen är den första som har designats, utvecklats och monterats fullt ut av ett europeiskt batteriföretag. Cellen har ett rektangulärt format, en så kallad prismatisk cell och rullade av monteringslinan den 28 december i Skellefteåfabriken.

Utvecklingen av battericellen har skett vid Northvolts utvecklingscenter Northvolt Labs i Västerås som har varit i drift sedan 2020.

– Idag är en stor milstolpe för Northvolt och teamet som har arbetat mycket hårt för att nå hit. Naturligtvis är denna första cell bara början. Under de kommande åren ser vi fram emot att Northvolt Ett utökar sin produktionskapacitet för att möjliggöra den europeiska omställningen till ren energi, säger Northvoltchefen och grundaren Peter Carlsson.

Målet framåt är att skala upp produktionen vid Northvolt Ett under 2022. Det är också under 2022 som Northvolt räknar med att göra de första kommersiella kundleveranserna av batterier.

Fabriken Northvolt Ett ska växa och nå en produktionskapacitet på omkring 60 GWh per år under de närmsta åren. Som kunder har man bland annat BMW, Fluence, Scania, Volkswagen, Volvo Cars och Polestar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.