Zeekr 001 får ett megabatteri på 140 kWh för maxad räckvidd

Geely har precis visat upp en uppdaterad version av sin prestandakombi Zeekr 001. Det handlar dock inte om några större visuella uppdateringar förutom några nya läckra kulörfärger.

Den bokstavligt stora uppdateringen ser vi under karossen. Zeekr har nämligen smackat in ett batteripaket på hela 140 kWh. En rejäl uppgradering från de tidigare alternativen på 86 eller 100 kWh.

De första uppgifterna om det nya batteriet som är utvecklat av CATL kom redan i höstas. Men nu är det alltså introducerat till produktion i en begränsad upplaga om 1000 bilar.

Med det nya batteriet får Zeekr 001 en räckvidd på 1032 kilometer. Den siffran är dock angiven enligt kinesiska mätstandarden CLTC, som i snitt ungefär brukar ligga runt 25% över vår europeiska WLTP-standard.

Det är CATLs tredje generationens Qilin-batteri som sitter i uppdaterade Zeekr 001. Enligt en presentation från CATL ska batteriet ge 13 procent mer energi jämfört med 4680-formatet som Tesla håller på att gå över till.

Interiören i Zeekr 001.

Zeekr har en nära koppling till Geelys designkontor i Göteborg. För tillfället finns elbilsmärket bara i Kina men en europeisk lansering är aktuella under detta året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.