Elbilen Xpeng G9 laddar snabbast i världen – snart kommer den till Europa

Xpengs väg in på den svenska marknaden har varit lång och snårig. Efter att det inte blev några leveranser av Xpeng P5 i höst är nu siktet inställt på Xpeng P7 med leveransstart till sommaren.

Nu är ytterligare en modell snart aktuell för Europa, och sannolikt också Sverige. I en kommentar skriver Xpeng Sverige att: ”Xpeng G9 är vår senaste modell och är snart redo för den europeiska marknaden.”

Xpeng G9 är en SUV med lång räckvidd och snabb laddning. I Kina där modellen erbjuds idag är räckvidden 702 kilometer (CLTC) på en laddning. Översatt till europeiska WLTP-standarden blir det 570 kilometer, noterar Xpeng. Vilket placerar den i toppskiftet av de elbilar som finns idag.

Det som däremot skapat mest uppmärksamhet är att Xpeng G9 gör anspråk på titeln ”världens snabbast laddande elbil”. Att ladda från 10 till 80 procent tar runt 15 minuter på Xpengs egna 480 kW-laddare.

Fem minuters snabbladdning vid maximal effekt ska ge en körsträcka på 200 kilometer. Ännu finns dock inga kommunicerade planer på hur Xpeng tänker expandera sitt egna laddnätverk i Europa.

Xpeng G9 kommer i flera olika versioner. Bakhjulsdrivna modellen levererar 230 kW (308 hk) och klarar 0-100 km/h på 6,4 sekunder. För denna varianten har Xpeng presenterat två olika räckvidder: antingen Standard Range (460 km WLTP) eller en Long Range (570 km WLTP).

Den som söker mer prestanda kan välja den fyrhjulsdrivna prestandamodellen. Den ska leverera 405 kW (551 hk) och klara 0–100 km/h på 3,9 sekunder. Räckvidden för denna är runt 500 kilometer (WLTP).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.