Volvo satsar på mjukvara som kortar ner laddtiden med 30 procent

Volvo Cars har inlett ett samarbete med Breathe, ett företaget som har utvecklat en patenterad algoritmaktiverande laddningsmjukvara för snabbare laddning i en ny generation elbilar. Genom att integrera deras mjukvara i Volvos egenutvecklade batterihanteringsplattform kommer man kunna korta ner laddningstiderna.

De nedkortade laddningstiderna kommer i sin tur ge en förbättrad övergripande kör- och laddningsupplevelse, förklarar Volvo. Med hjälp av mjukvaran kommer det bli möjligt att korta ner laddningstiden med upp till 30 procent inom intervallet 10 till 80 procent i Volvos elbilar.

– Snabbare laddningstider, i det intervall där kunderna vanligtvis snabbladdar, är ett stort steg i rätt riktning när vi fortsätter att öka den elektriska mobiliteten och göra den tillgänglig för fler människor, förklarar Ann-Sofie Ekberg, vd för Volvo Cars Tech Fund.

Förbättringarna av laddningstiden kommer att hålla i sig under hela batteriets livscykel utan att påverka dess hälsostatus. Till skillnad från traditionell stegvis laddning som bygger på förutbestämda regler, använder programvaran från Breathe adaptiv laddning för att dynamiskt styra batteriet i realtid. Algoritmer hanterar enkelt sagt laddningsprocessen i linje med batteriets hälsa och status.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.