Volvo Cars nådde 11% elbilar 2022 men inga prissänkningar av Tesla-typ att vänta

Volvo Cars presenterade igår sin rapport för 2022. Rapporten visar bland annat att andelen elbilar i försäljningen ökade. Siffran slutade på 11 procent för 2022, jämfört med 4 procent från året innan.

Under året ökade Volvo omsättningen rejält men samtidigt minskade vinstmarginalen. Fokus framåt för Volvo blir nu att både öka lönsamheten och påskynda skiftet till elbilar.

Det blir så klart en stor utmaning för Volvo eftersom elbilarna idag är det som Volvo har lägst vinstmarginal på, jämfört med de traditionella bilarna med förbränningsmotorer.

Volvo Cars är optimistiska att priset på litium kommer att börja sjunka mot slutet av året, det i enlighet med flera oberoende rapporter. För att öka marginalerna har Volvo Cars initierat en plan för att bättre nyttja och optimera resurser inom organisationen. Målet är ”att skapa en mer kostnadsmedveten kultur inför framtiden”.

Volvo EX90.

Under året startar Volvo produktionen av den stora suven Volvo EX90. Den 15 juni i år kommer man också att lansera en ny mindre SUV. Den ska tilltala en helt ny målgrupp som Volvo tidigare inte mött upp.

Målet under 2023 är att leverera en högre andel elbilar än fjolårets andel på 11 procent.

Inga prissänkningar

Ett stort fokus i samband med bilindustrins årsrapporter har varit Teslas prissänkningar förra månaden. I samband med rapporteringarna har medier genomgående ställt frågan till bilföretagens ledningar om de tänker följa efter.

Hittills har få valt att hoppa på. Varken VW eller Renault kommer priskriga med Tesla. Detsamma gäller också Volvo Cars. Svenska Dagbladet ställde frågan till VD Jim Rowan:

– Vi ser att efterfrågan globalt är väldigt hög på våra produkter. Det finns inget som talar för att vi kommer att reducera våra priser, säger Jim Rowan till SvD.

Under 2022 levererade Volvo 66 749 elbilar, en ökning med 159,5 procent från året innan. Största marknaden var Europa som fick 45 690 nya elbilar från Volvo och av dessa registrerades 13 147 i Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.