Varken VW eller Renault vill ge sig in i priskrig med Tesla

Konceptet Renault 5

Volkswagen ska bli en global ledare på elbilar genom lönsam tillväxt, inte genom att priskriga med Tesla. Det ska VW-koncernens VD Oliver Blume sagt till tyska medier som kommentar till Teslas nyliga prissänkningar.

– Vi har en tydlig prisstrategi och fokuserar på tillförlitlighet. Vi litar på styrkan i våra produkter och varumärken, kommenterar Oliver Blume till Faz.net.

Det står i direkt kontrast till många analytiker som uttalat sig om prissänkningarna. Men det kan dröja till efter sommaren innan de första större reaktionerna kommer på annat håll, enligt Hampus Engellau som är fordonsanalytiker på Handelsbanken. Det i takt med större produktionsvolymer och mindre störningar i leveranskedjorna.

Inte heller Renault-chefen Fabrice Cambolive tror på några större och direkta prissänkningar inom en snart framtid. Däremot kommer man på betydligt längre sikt att se över priserna på elbilar.

– Om du sänker försäljningspriserna med tio procent eller mer inom en veckas tid väger det på restvärden och skadar befintliga kunder. Det som räknas för oss är stabilitet. Men det är en förutsättning att priserna för elbilar kommer att ses över i framtiden, kommenterar Renaults COO Fabrice Cambolive till Automobilwoche.

Teslas prissänkningar var väldigt plötsliga, och det kommer helt enkelt ta tid att forma nya prisstrategier, om det ens är möjligt:

– Prissänkningen kom snabbare och mer brutalt än väntat. Tesla kan sikta på att pressa ut konkurrenter från marknaden, tror Antoine Weill som är konsult vid analysfirman Simon-Kucher & Partners.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.