Volkswagen erbjuder höjd släpvagnsvikt på flera populära elbilar

Volkswagen Sverige meddelar nu att man kan erbjuda kunder möjligheten att höja den högsta tillåtna släpvagnsvikten på flera av sina elbilar. De berörda modellerna är Volkswagen ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer som kan få släpvagnsvikten höjd med 200 kg. Det genom ett nytt typgodkännande.

– Flera ID.-kunder har uttryckt önskemål om en högre dragförmåga än den som bilarna hittills registrerats med. Volkswagen Personbilar Sverige har därför sökt och beviljats dispens hos Transportstyrelsen att få använda ett 8 %-värde för vägens lutning, skriver Volkswagen.

För att den höjda maximala släpvagnsvikten ska gälla krävs en ny registreringsbesiktning. I samband med den behöver speciella dokument lämnas till bilbesiktningsföretaget och en ny kompletterande typskylt med den högre vikten måste också monteras på bilen intill den befintliga typskylten inför besiktningen. Det är något som en Volkswagen-återförsäljare kan hjälpa till med.

Med den uttökade dragvikten får de bakhjulsdrivna varianterna av ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer dra maximalt 1 200 kg, mot tidigare 1 000 kg. De fyrhjulsdrivna ID.4, ID.5 får istället dra 1 400 kg, mot tidigare 1 200 kg. Samma möjligheten kommer också erbjudas för ID.7 och ID.7 Tourer när de erbjuds i ett fyrhjulsdrivet utförande.

Volkswagen skriver också att det är ägaren som står för kostnaden för registreringsbesiktningen och typskylten, men också för eventuell kostnad i samband med monteringen av den självhäftande typskylten. Man vidhåller också att det är förarens ansvar att inte överbelasta bilen genom att dra släp med det högre värdet på vägar med backar som överskrider 8 procents lutning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.