Bensinmack i konkurs: ”Sista macken nedlagd, långt innan bensinbilen försvinner”

Fotograf: Patrick Degerman/OKQ8

I slutet på förra månaden möttes kunder vid OKQ8 i Hagfors av stängda dörrar. En skylt meddelade att verksamheten hade gått i konkurs. Nu berättar föreningens VD om framtidens utmaningar och satsningen framåt på snabbladdning.

– Folk har inga pengar längre. Det har varit en pandemi, det pågår krig i omvärlden och höga räntor. Då går köptrenden nedåt och resultatet blir därefter, säger Erik Helgesson som drivit bensinmacken i Hagfors sedan 2020 till Värmlands Folkblad.

Stationen i Värmland ingick i föreningen OK Värmland där Thomas Andersson varit VD i bara några veckor innan hann mötes av beskedet om stationens konkurs. Till tidningen säger han att ”den sista bensinmacken är byggd i Sverige”.

Kostnaderna för föreningen har ökat rejält de senaste åren, samtidigt som marginalerna på bensin och diesel är små. Framåt har föreningen stora planer på att hänga med i omställningen. Genom ett initiativ från OKQ8 centralt ska länets 30 anläggningar erbjuda snabbladdare till 2025.

– Så utvecklingen går ganska fort. Och det otäcka i det, det är inte när den sista bensinbilen försvinner som bensinstationera lägger ner. De är ju borta långt, långt innan det. Vi måste fokusera på alla våra områden, butik, service och tvätt. Alla måste kunna stå på egna ben och vi måste försöka hitta något mer. Då är det bra att tillhöra en stor kedja som OKQ8 som har mycket mer resurser och muskler än vad vi har, förklarar Thomas för tidningen.

Sedan hösten 2022 är det klart att OK Värmland ska etablera en fossilfri mack i Välsviken utanför Karlstad. Den ska fokusera på snabbladdning. Det markarbetet ska starta till sommaren.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.