Video: Rimac Nevera knep världsrekordet från Tesla Model S på Nürburgring

Under de senaste åren har Tesla och Porsche befunnit sig i en ständig dragkamp på den berömda racingbanan Nürburgring om att inneha den snabbaste varvtiden för en serieproducerad elbil. Det med Tesla Model S och Porsche Taycan som utmanat varandras rekord gång på gång. Senast i juni plockade Tesla hem titeln med en Tesla Model S Plaid med tillägget Track Pack och varvtiden 7 minuter och 25 sekunder.

Men nu har en ny spelare gett sig in i kampen i form av kroatiske Rimac Automobili och gjorde det med bravur. I veckan satte man ett helt nytt rekord med elbil Rimac Nevera som också räknas som en serieproducerad elbil. Det med nya varvtiden 7 minuter och 5 sekunder. Därmed slog man det gamla rekordet med närmare 20 sekunder.

Det är en imponerande bedrift av Rimac som dessutom fick begränsa toppfarten till högst 350 km/h till följd av krav från däckleverantören. Med en egentlig toppfart på 412 km/h fick alltså Rimac ”hålla tillbaka lite”. Rekordloppet kan du se i videospelaren nedan:

Bakom ratten satt den kroatiske racingföraren Martin Kodrić:

– Vi hade utmanande väderförhållanden under våra träningspass denna veckan och hade valt vad som verkar vara en av de varmaste dagarna på banan i sommar för att sätta en varvtid. En varvtid på 7:05:298 på Nürburgring Nordschleife är dock hedervärd, sa Martin Kodrić.

– Att köra Nevera runt Nordschleife är riktig spänning. Från att köra ut ur Karusellen (banans berömda doserade kurva) med 1 914 hästkraften fördelade mellan de fyra hjulen, eller att pressa gaspedalen mot golvet längs den 2,8 kilometer långa rakan. Det faktum att Nevera kan uppnå den här typen av hastigheter på banan när den har utvecklats för att vara en bekväm hyper-GT för vägen är det som gör den så speciell, avslutar Martin Kodrić.

De tre snabbaste varvtiderna för en serie elbil runt banan är nu:

  1. Rimac Nevera: 7 minuter och 5 sekunder
  2. Tesla Model S Plaid, Track Pack: 7 minuter och 25 sekunder
  3. Porsche Taycan Turbo S: 7 minuter och 33 sekunder

Att Rimac Nevera plockar hem titeln är kanske inte förvånande. Det är en eldriven hyperbil. Både Teslas och Porsches rekordtider är också imponerande, speciellt med tanke på att de i första hand är femsitsiga familjebilar.

Den snabbaste elbilen runt banan någonsin är däremot konceptet Volkswagen ID.R. Den 3 juni 2019 to racingföraren Romain Dumas sig runt banan på tiden 6:05.336.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.