Turkiet lanserar lyxig elbil – här är Togg med 500+ km räckvidd

Turkiet har lanserat sitt eget elbilsmärke som går under arbetsnamnet Togg. I samband med lanseringen visade man upp två prototyper av elbilar. En SUV och en sedan. Bakom produktionen står ett konsortium av fem turkiska företag. Målet är att de första bilarna ska nå kunder 2022.

– Dagen vi bevittnar idag är historisk, när vi realiserar en 60 år gammal dröm. Vårt folk har länge väntat på dagen de kan äga en bil, sa Turkiets president Tayyip Erdogan under presentationen.

Togg Sedan

Räckvidd på 500+ km

Togg kommer med två olika storlekar på batterierna som ska ge bilen en räckvidd på antingen 300+ eller 500+ km. Snabbladdning ska kunna ladda batterierna med upp till 80 procent på 30 minuter.

Togg erbjuder två olika drivlinor, antingen bak- eller fyrhjulsdrift. RWD-modellen får 200 hästkrafter och AWD-varianten får upp till 400 hästkrafter genom dubbla motorer. De två modellerna klarar 0-100 km/h på 7,6 respektive 4,8 sekunder.

Togg siktar på hög säkerhet med en stor serie säkerhetssystem. Målet är fem stjärnor i Euro NCAP. Bilarna får också 7 krockkuddar som standard och en kaross som ska vara 30% stabilare än andra bilar. Självkörande egenskaper upp till nivå 2 med bland annat adaptiv farthållare, automatisk körkörning och filhållning ska också bidra till ökad säkerhet. I framtiden kommer bilarna kunna uppgraderas till nivå 3.

Lyxig premium-känsla

Togg får en lyxig premiumkänsla med en exklusiv interiör. Föraremiljön får inte mindre än sex skärmar inklusive de virtuella sidospeglarna. Läderklädsel, ljus och rymlig interiören ska bidra till lyxen. Interiörens belysning ska också bidra till en lyxigare känsla.

Global lansering

Den inhemska marknaden är den prioriterade marknaden för Togg med de första leveranserna om 2 år. Men man siktar också på en global lansering längre fram.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.