Trimmade Hyundai Ioniq 5 N har premiär i juli – testas nu på Nürburgring

Hyundai N är en prestandadivision inom Hyundai som har vässat till en del av märkets modeller. Under de senaste året har man för första gången vässat till en elbil – och då mer specifikt Hyundai Ioniq 5.

Nu är det klart att nya vassa Hyundai Ioniq 5 N kommer ha premiär i samband med Goodwood Festival of Speed i England med start den 13 juli. Man kommer också att delta i ett par av de utmanande uppvisningsloppen som arrangeras på festivalen.

För att förbereda sig testar nu Hyundai prestandaförmågan hos Ioniq 5 N på den utmanande racingbanan Nürburgring i Tyskland. Det som en förberedelse inför världspremiären. Ett smakprov på det får vi i videon nedanför:

– Nürburgring är där varje N-modell är finslipad till N:te graden. Så vår första högpresterande, helelektriska N-modell måste också visa sig där, säger Till Wartenberg, Vice President och Head of N Brand & Motorsport på Hyundai.

Med N-behandlingen har Ioniq 5 genomgått en rad uppgraderingar. Det handlar om större mer kraftfulla bromsar, och ett större och mer kraftfullt kylsystem till motorerna. Dessutom har den fått en batterikonditioneringsfunktion som snabbare kan värma upp högvoltsbatteriet till optimala temperaturer inför ett lopp.

Genom olika körlägen kan föraren konfigurera batteriet och drivlinan att antingen hantera snabba starter, med maximala effektuttag under en kort tid. Eller så kan föraren anpassa bilen till att bli mer uthållig under längre lopp och klara fler varv runt banan genom att begränsa kraftspikar för att bromsa upp temperaturuppbyggnaden.

För att ge föraren mer feedback har N-ingenjörerna utvecklat N Active Sound och N e-Shift. Genom ett högtalarsystem med 10 högtalare får föraren en audiell respons på bilens kraftuttag. Samtidigt ska N e-Shift, som simulerar växlingar, göra det möjligt att använda körteknik från manuellt växlade bilar för att ge en mer konventionell körupplevelse.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.