Toyota visar terrängkoncept med inspiration från månbilar

Toyotas designcenter Calty i Kalifornien fyller 50 år. Det firar man genom att visa upp ett koncept på en eldriven terrängbil som ska passa i alla miljöer. Till och med månen. Därav namnet The Baby Lunar Cruiser.

Inspirationen till konceptet kommer från den klassiska Land Cruiser-modellen FJ40 som möter en ”futuristisk förmåga hos ett interplanetärt utforskningsfordon”, skriver Toyota. Inspirationen kommer också från den riktiga månbilen som Toyota utvecklar för japanska rymdmyndigheten JAXA.

Konceptet i en månliknande miljö.

Baby Lunar Cruiser drivs fram av fyra eldrivna navmotorer som sitter i hjulen. Det lilla formatet ska minska avtrycket den gör på omgivningen och genom luftfria däck ska den erbjuda oöverträffad manövrerbarhet i alla terränger.

De stora rutorna runt bilen och glastaket ska erbjuda en unik panoramautsikt runt hela fordonet. Hela upplevelsen lyfts fram av en stor skärm med avancerade förstärkt verklighet. Styr fordonet gör föraren genom två joysticks.

En föraning om framtiden?

Några närmare tekniska detaljer eller planer kring fordonet får vi inte. Men designcentret har bidragit till många av Toyotas modeller och kanske kan ge en föraning om en nya era av kompakta terrängfordon som kan tänkas komma från Toyota i framtiden.

Toyota har bland annat visat upp konceptet Toyota Compact Curiser EV i samband med att företaget 2021 presenterade 15 koncept på kommande elbilar. Terrängkörning är sällan effektivt för elektriska drivlinor, men kan bli bättre genom att göra bilarna mindre och lättare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.