Volkswagens batteribolag del av jättesatsning i Polen – ska säkra 2 miljoner elbilar årligen

Volkswagen-gruppens batteribolag PowerCo och Umicore satsar nu på en ny batterifabrik i Polen. De två driver det gemensamt ägda bolaget Ionway som står bakom fabriken. Genom jättesatsningen ska Ionway nå en årlig produktionskapacitet av det aktiva katodmaterialet (CAM) till batterier motsvarande 160 GWh årligen. Det är nog med material för omkring två miljoner elbilar.

– Vi är glada över dagens tillkännagivande, eftersom det markerar det första operativa steget för Ionway och ett viktigt steg i expansionen av Umicores europeiska lokalt-för-lokala integrerade batterimaterialvärdekedja, säger Mathias Miedreich, VD för Umicore.

Den polska regeringen stöttar investeringen i den polska staden Nysa med 350 miljoner euro. Satsningen kommer 900 nya jobb innan slutet av det här decenniet. Investeringen som helhet uppgår till 1,7 miljarder euro.

Valet på Nysa och Polen är baserat på dess strategiska läge med tillgång till förnybara energikällor för att driva anläggningens produktion, samt skicklig kvalificerad arbetskraft. Dessutom kommer produktionsanläggningen att dra nytta av Umicores redan etablerade anläggning i staden, och den nära tillgången på råvaror från Umicores raffineringsverksamhet i Finland.

Det förberedande markarbetet, ingenjörsarbetet och tillstånd pågår och bygget kommer att starta snarast när tillståndsprocessen är klar. Anläggningen beräknas stå klar till att påbörja produktionen 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.