Tesla ger sig in i nytt priskrig i Kina

Tesla har pressat priserna ännu en gång på två modellvarianter i Kina. Något som skapat en oro på bilmarknaden, och lett till att fordonsaktier på börsen gått ner under dagen, skriver finanssajten Bloomberg.

Tesla kommunicerade de nya priserna via en kampanj på Weibo idag. Prissänkningen motsvarar 21 000 kronor, eller omkring fyra procent. Därmed kostar Tesla Model Y Long Range nu från 299 900 RMB i Kina, vilket motsvarar 447 000 kronor.

Prestandamodellen av Model Y har fått ett nytt pris på 349 900 RMB vilket motsvarar 522 000 kronor. Priset på bakhjulsdrivna basmodellen av Model Y är dock oförändrat.

Kan sprida sig

– Sänkningarna kan snart föranleda ”liknande utvalda nedskärningar” i USA och Europa, kommenterar Chris McNally, analytiker vid investmentbanken Evercore. Något som också kan påverka Teslas resultat i kvartal tre, tillägger han.

Skärmdump, med översättning från kampanjen på Weibo.

Enligt Bloomberg sägs Teslas prissänkningar vara en direkt följd av att Geelys nya bilmärke Zeekr i förra veckan sänkte priserna med runt 55 000 kronor på sin toppmodell Zeekr 001.

Leapmotor C11

Ett annat kinesiskt bilmärke som också gjorde betydande prissänkningar i förra veckan var Leapmotor. De erbjuder bland annat budget-suven Leapmotor C11 till två tredjedelar av priset för en Tesla Model Y.

Det var dock Tesla som startade priskriget i Kina med de första initiala prissänkningarna i slutet på förra året. Prissänkningar som sedan spred sig till båda Europa och USA. De kan också bli fler:

– Priskrig har varit och kommer att förbli ett pågående inslag på Kinas bilmarknad. Tesla försöker hålla volymen uppe efter att försäljningen i juli visade på en avtagande orderingång utan någon lansering av nya modeller för att locka kinesiska köpare, kommenterar Joanna Chen, bilanalytiker på Bloomberg Intelligence.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.