Tesla-nota på 390 000 kronor – efter vårdslösa hastigheter med lånebilen

En kvinna som hade sin Tesla inne på service i Norge har fått en dyr nota, skriver norska Motor. Inte för servicen på sin egen bil, utan på den lånebil som hon fick under tiden. Hon lyckades nämligen krascha den.

Initialt krävdes kvinnan på en självrisk motsvarande 29 000 svenska kronor. Men det var under förutsättningen att det inte förekommit vårdslös användningen av bilen. Det skulle senare visa sig att kvinnan kört vårdslöst med hastigheter på över 120 km/h i en 40-zon.

Tesla har ingen helförsäkring på de bilar de äger. Tesla är en så kallad självförsäkrare, skriver tidningen. Det betyder att de i praktiken är ett eget försäkringsbolag.

Ett år efter olyckan kom därför ett nytt krav från Tesla på ytterligare 355 000 kronor, utöver rättegångskostnader. Beloppet motsvarar hela marknadsvärdet på den tre år gamla Model 3 som kvinnan lånade, exklusive batteriet som Tesla menar kan återanvändas.

Kvinnan har vägrat att betala beloppet och i nästa vecka möts parterna i tingsrätten. Kvinnan har också fått en bot från polisen på 8700 kronor och fått sitt körkort indraget.

Till Vi Bilägare skriver Teslas svenska pressavdelning att självrisken är på upp till 25 000 kronor i Sverige, men att man kan kräva låntagaren på ytterligare pengar vid avtalsbrott, vilket inkluderar grov vårdslöshet eller bedrägeri.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.