Tesla Model Y blev världsetta – petar Toyota RAV4 som inte kan stå emot elbilar

Pressbild: Tesla.

Tidigare i veckan blev det klart att Tesla Model Y blev världens mest sålda bil 2023. Det med 1,23 miljoner exemplar. Under helåret ökade Tesla volymerna med 64 procent mot året tidigare. En sådan stor ökningen har aldrig tidigare noterats, skriver analytiker via JATO Dynamics.

Därmed har Tesla både petat de populära Toyota RAV4 och Toyota Corolla. De såldes i 1,07 miljoner respektive 1,01 miljoner exemplar förra året.

– Ökningen av den globala försäljningen av Model Y är aldrig tidigare skådats särskilt för ett fordon bland de tio mest sålda. Vad Tesla har kunnat åstadkomma med Model Y på så kort tid är helt enkelt imponerande, kommenterar Felipe Munoz, global analytiker på JATO Dynamics.

Ledare på världsmarknaderna

Model Y ledde försäljningen i både Europa och Kina, världens två största elbilsmarknader. Enligt uppgifter från China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) levererades mer än 456 000 Model Y i Kina under 2023, en ökning med 45 procent.

I Europa klättrade Model Y också snabbt och förbi annars ”högpresterande modeller som Dacia Sandero, Peugeot 208 och Volkswagen T-Roc”, enligt analysen. Data från 30 länder i Europa visar att det blev 255 000 nya Model Y i regionen under året. Det är 19 000 fler än Dacia Sandero som var den näst mest populära modellen.

Tesla utmanar på priset

Precis som framgången med Dacia Sandero som lockar med attraktiva priser, gör Tesla på sätt och vis samma grej för elbilar.

– Det genomsnittliga priset för en Tesla Model Y i november 2023 var 18 procent och 23 procent lägre än den genomsnittliga kostnaden för en elbil i Tyskland respektive USA. Prissänkningarna under året i kombination med Teslas rykte som en pålitlig och konkurrenskraftig elbilstillverkare bidrog till att öka den redan höga efterfrågan. Som ett resultat är Tesla förstahandsvalet för konsumenter som vill köpa en elbil, förklarar Felipe Munoz.

Toyota har historiskt alltid knipit förstaplatsen globalt. En position som Toyota inte längre kommer att kunna försvara till följd av elektrifieringen, noterar JATO Dynamics. Även om Toyota är starka globalt är det svårt att hålla takten uppe i Europa och Kina.

– Toyota har en stark närvaro över hela världen med suven RAV4 och kompakta bilen Corolla. Det gör varumärket attraktivt med ett varierat utbud. Båda modellerna saknar dock rena elektriska alternativ med endast hybridalternativ. Även om Toyota fortfarande upplevde ett starkt år 2023 kan RAV4 och Corolla helt enkelt inte konkurrera på elbilsmarknaden som blir alltmer etablerad och viktig i Europa och Kina, avslutar Felipe Munoz.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.