Det är 15 år sedan Elon Musk visade upp Tesla Model S – inför en skeptisk publik

Även om Tesla Model S officiellt hade premiär den 22 juni 2012, så visade faktiskt Tesla och Elon Musk upp en prototyp av Model S många år tidigare. Idag är det 15 år sedan som dessa tidiga uppvisningar ägde rum. Det första evenemanget arrangerade Tesla den 26 mars 2009, och under de efterföljande veckorna genomfördes ytterligare uppvisningar.

Att publiken var skeptisk är något som tydligt framkommer i samband med rapporteringarna från tillställningarna. New York Times reporter tyckte att Tesla kopierat designen på en Maserati Quattroporte. Tesla och Elon Musk gjorde sitt bästa för att övertyga gästerna, potentiella finansiärer och medverkande medier i samband med tillställningarna.

Tesla sålde in den eldrivna sedanen genom att lyfta fram det generösa lastutrymmet. Bagaget kunde rymma en 50-tums-TV, surfbräda och väskor – samtidigt. Eller så kunde man få in sju personer i bilen.

– Frånvaron av en konventionell drivlina skapar alla möjliga möjligheter för att ompröva bilens traditionella interiörkonfiguration, sa Franz von Holzhausen i samband med premiären.

Amerikanska Edmunds var på plats den 26 mars 2009 när Tesla visade upp prototypen av Tesla Model S. På den tiden talade Tesla om räckvidder på runt 300 till 480 kilometer. Den sades ha köregenskaper i nivå med BMW 5-serien och klarade 0 till 100 km/h på under sex sekunder.

Kaos bakom scenerna

Tesla tillverkar idag världens mest sålda bil (2023), och har på egen hand påskyndat en global omställning av hela bilindustrin. Många tvivlade, något som bland annat framkommer än mer tydligt i videoreportaget nedan som gjordes i samband premiären av Tesla Model S-prototypen.

– Jag är helt övertygad om att sedanen bara är luft, Tesla har inte en chans i världen att samla in pengarna till att bygga den, säger en person i reportaget. En annan skrattar åt att Tesla tror sig kunna ta en handpenning på bilarna.

Teslas chefsdesigner Franz von Holzhausen som var med och arbetade på Model S berättade mer om tankarna kring bilen 2009:

– Tesla Model S är helt eldriven, de andra konkurrenternas bilar är alla hybrider. Det är verkligen ett fordon som förmedlar den sportiga kvaliteten. Det här är ett helt unikt fordon, vi ville göra ett fordon som är kompromisslöst, i sin stil, sin funktionalitet och sin prestanda, berättar Franz.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.