Sverige fick rekordmånga nya elbilar 2023. Nästan 120 000

Nu är året 2023 avklarat och det har minst sagt varit ett händelserikt år. Det är första året utan någon klimatbonus, det är ett år som under hösten präglats av strejk hos Tesla. Det är ett år präglat av höga räntor. Det är ett år där en elbil för första gången toppar som årets mest registrerade bilmodell.

Det är dags att summera siffrorna för elbilsåret 2023. Även om vi historiskt inte sett samma snabba utveckling jämfört med de senaste åren, vilket till del antagligen kan beskyllas för höjda räntor och den slopade bonusen.

Trots motgångar så registrerades det 2023 nästan 120 000 nya elbilar på året, en ökning med 21 procent från i fjol. Det kan också ställas i direkt kontrast till den totala bilmarknaden som endast ökade med 2,3 procent.

Under 2023 fick Sverige rekordmånga 119 781 nya elbilar registrerade för trafik. Det finns nu totalt 328 605 elbilar på de svenska vägarna.

Topplistan

När vi nu summerar 2023 ser vi att Tesla Model Y klättrat förbi både Volkswagen ID.4 och Volvo XC40 Recharge jämfört med fjolårets topplaceringar. Model Y är dessutom inte bara den mest registrerade elbilen för året, det är den mest registrerade bilmodellen alla kategorier för året.

Tesla har också klättrat upp som det populäraste bilmärket sett till antalet levererade elbilar. Det upp fyra placeringar från i fjol.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.