Björn Nyland dömer ut vätgas efter övergivna stationer i Norge: ”Folk lever i en bubbla”

Foto: Björn Nyland.

Norska Youtuber Björn Nyland har specialiserat sig på elbilar, men under åren har han också provat vätgastekniken. Det är däremot aldrig något som imponerat på Björn. Han har i tidigare videor beskrivit det som otympligt och opålitligt.

Nå pågår en tydlig förändring i elbilslandet Norge som Björn uppmärksammar i en kort video. Nu är han mer än någonsin övertygad om att vätgas inte är framtiden.

– Jag måste bara visa er, att vi måste dokumentera vad fan det är som händer eftersom vissa människor lever i en bubbla och tror att väte är framtiden men det är inte framtiden. Det kom för sent, säger Björn.

Vätgasstationer runt om i Norge tycks nu bli övergivna och stängas ner. En vätgasstation är dessutom dyr att bygga, tar mycket plats och är energikrävande. På samma yta och för samma pengar skulle man kunna bygga en laddstation med 40 snabbladdare menar Björn.

– Man åker inte bara till en annan bränslestation i närheten till skillnad från med snabbladdare för elbilar. Du kan inte bara koppla in vätgasbilen i ett valfritt uttag, så det enda sättet att få energi är att fylla på vid en vätgasstation, säger Björn.

Björn pekar på en äldre Volkswagen e-Golf vid en snabbladdare i närheten och säger:

– Vad du ser bakom mig här, det är framtidens bilar. Även äldre elbilar du vet, den här gamla bilen kan köra från A till B men det tar bara lite längre tid. Den kan ta sig dit, utan hjälp från en bärgningsbil, avslutar Björn och syftar på en strandad vätgasdriven Toyota Mirai i närheten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.