Rimac ska lansera robottaxi-tjänst 2026

OBS! Bilden är ett AI-montage.

Kroatiske sportbilstillverkaren Rimac Automobili har en del nytt på gång. Bland annat arbetar företaget på en helt eldriven självkörande robottaxi. Den går under arbetsnamnet Project 3 och utvecklas i samarbete med Kia.

Utvecklingen sker under största möjliga hemlighet med ett hundratal anställda i Zagreb. Rimac har varit återhållsamma om detaljerna, då man inte vill lova mer än man klarar av att leverera på.

– Den kan förändra hur människor rör sig i städer, tjänsten ska vara premium men den ska inte vara dyr, säger märkets grundare Mate Rimac om satsningen.

Det kommer däremot inte handla om någon självkörande Rimac Nevera. Istället kommer man ”utveckla en helt annan typ av bil”. En design med tonvikt på att maximera det inre utrymmet och effektiviteten i den elektriska drivlinan. Artikelbilden ovanför är dock en AI-genererad tolkning.

Planen är att bygga Project 3 vid en egen dedikerad fabrik i Kroatien. De första leveranserna är planerade till utvalda städer i Kroatien under 2026. Efter det kan fler städer utanför landet bli aktuella.

– Målet är att produktionen av fordon och ett stort antal komponenter ska baseras i Kroatien, som sedan skulle exportera tiotusentals enheter per år till platser där robotaxi-tjänsten kommer att erbjudas, har Mate Rimac förklarat i ett uttalande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.