Rekordsnabba elbilen McMurtry Speirling sätts i produktion – kostar 11 millar

I fjol satte den experimentella eldrivna sportbilen McMurtry Speirling hastighetsrekord på Goodwood Festival of Speed i England. Nu meddelar tillverkarna att man också sätter elbilen i produktion.

Den kommande produktionsversionen McMurtry Speirling Pure blir bakhjulsdriven, väger under 1000 kilo och får en motor med en effekt på 745 kW (1000 hk). För att hålla kvar den lätta men kraftfulla bilen på vägen har McMurtry arbetat särkilt hårt med downforcen. Bland annat har den ett särskilt fläktsystem som pressar bilen mot banan.

Speirling Pure får en toppfart på 305 kilometer och är utrustad med ett batteri på 60 kWh som kan snabbladdas på under 20 minuter.

Trots sitt lilla format på 3,45 m i längd, 1,58 m i bredd och 1,02 meter på höjden ska den genom justerbara pedaler och ratt kunna passa förare med en längd på upp till två meter.

En förserie kommer produceras under 2024. Totalt kommer McMurtry sedan tillverka 100 bilar med de första leveranserna under 2025. Priset kommer att starta på runt 11 miljoner kronor, före skatter.

– Speirling Pure kommer att betyda en ny era på banan. Ljudet, greppet, accelerationen, estetiken och tekniken i denna bil är tydlig. Att bevittna bilen som åskådare eller från förarstolen erbjuder en sällsynt och spännande upplevelse. Med förbeställningar från hela världen ser jag fram emot att fanbilar blir det nya normala på racingbanan, säger Thomas Yates, grundare av McMurtry Automotive.

Rekordsprinten

Förra sommaren vid Goodwood Festival of Speed gav sig teamet ut på ett rekordförsök längs med festivalens berömda etapp Hill Climb. Banan på 1890 meter, slingrar sig utmanande uppför med en sluttning på 4,9 grader. Och visst satte man ett nytt rekord, med tiden 39,08 sekunder.

Rekordloppet går att se i videon nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.