Porsche Panamera som elbil och ny generation Taycan under utveckling

Porsche planerar att introducera en andra generation av den lyckade elbilen Porsche Taycan och samtidigt introducera en helt eldriven Porsche Panamera. De två modellerna ska förkroppsliga ”elektrifierad lyx”, skriver brittiska Autocar.

Taycan är idag baserad på plattformen J1 medan den nya generationen ska vara baserad på Volkswagenkoncernens kommande SSP-plattform som ska introducera en ny typ av grundstruktur till koncernens elbilar till 2026.

För Porsches del kommer man att använda en speciell ”sport”-variant av SSP-plattformen med flera Porsche-specifika moduler. Bland annat kommer ett tunnare batteri möjliggöra en lägre och sportigare sitthöjd.

Den nya generationen Taycan och helt nya eldrivna Panamera kommer att introduceras 2027. AutoCar citerar en källa inom Porsche som kommenterar den helt eldrivna Panamera:

– Det kommer att finnas några unika designelement i de främre och bakre ändarna på bilen. Men grunden i Panamera-designen kommer dock att vara densamma, säger källan.

Men den som vill se en ny elbil från Porsche behöver inte vänta till 2027. Porsche planerar att introducera en helt ny modell innan dess. Den har fått beskrivningen: ”en fem meter lång, sjusitsig SUV som ska ha premiär någonstans runt mitten av det här årtiondet”.

Prototyp av Porsche Macan. Pressbild: Porsche

Dessutom ska Porsche introducera en helt eldriven Macan och Cayenne under 2025 respektive 2026. Porsche Macan som elbil kommer vara baserad på plattformen PPE som ”kombinerar det bästa från MEB och J1”. Den ska leverera upp till 475 kW (636 hk), ha ett batteri på 100 kWh och vara möjlig att snabbladda med en effekt på upp till 270 kW.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.