Polestar flyttar in i gamla Saab-lokaler i Trollhättan

Saab Automobile var länge en viktig biltillverkare och arbetsgivare i Trollhättan. Men konkursen var ett faktum 2011 och efter det har turerna kring Saab minst sagt varit många. Kinesiska Nevs var snabba med att snappa upp konkursboet. Planen var att återigen börja tillverka bilar i fabriken, och under licens fick man också initialt fortsätta använda namnet Saab.

Men Nevs klarade inte heller av att vända skutan och lade ner sin verksamhet förra månaden. Men nu får delar av de gamla lokalerna som ligger i Stallbackaområdet återigen en ny bilindustri. Trollhättan stads fastighetsbolag Kraftstaden avslöjar att Polestar flyttar in som hyresgäst.

Här kommer Polestar öppna ett forsknings- och utvecklingscenter. Här kommer Polestar bland annat att utveckla och testa drivlinorna till Polestar 5 och Polestar 6.

– Trollhättan har en rik historia från bilindustrin och därför känns det extra kul att få skriva nästa kapitel i utvecklingen av Polestars framtida premiumelbilar här. Etableringen adderar till vår växande europeiska forsknings- och utvecklingsavdelning där det i dagsläget arbetar fler än 800 ingenjörer, i såväl Sverige som Storbritannien, säger Dennis Nobelius, Chief Operating Officer på Polestar.

Polestar tar i förfogande närmare 15 000 av 65 000 kvadratmeter i fastigheten Tekniska på området.

– Det är här den vassaste kompetensen finns, goda grundläggande förutsättningar och logistik. Etablerar man sig i Trollhättan blir startsträckan minimal för företag som Polestar som verkar inom automotive, men också för närliggande branscher såsom rymd och flyg, säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

Inte ny i staden

Polestar är däremot inte ny i Trollhättan. För ett år sedan öppnade Polestar ett första satellitkontor på Innovatum District i Trollhättan. Syftet var då att ta vara på den höga bilindustrirelaterade kompetensen som finns i Trollhättan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.