Oljebolaget BP ska köpa snabbladdare från Tesla för en miljard

Pressbild: BP.

Oljebolaget BP ska nu påskynda sina satsningar på att bygga snabbladdare för elbilar och väljer dessutom att göra det med stöd från ett oväntat håll. Företagets laddbolag BP Pulse ska köpa hårdvara från Tesla till ett värde av 100 miljoner dollar (motsvarande 1,1 miljarder kronor).

Planen är att bygga ett publikt laddningsnätverk som sträcker sig över hela USA. Genom att använda sig av Teslas hårdvara hoppas man att kunna starta utbyggnaden av ett omfattande och helt öppet laddningsnätverk redan nästa år. De första stationerna ska öppna i Houston, Phoenix, Los Angeles, Chicago och Washington D.C. 

– Att stärka bp-pulsnätverket med Teslas branschledande hårdvara är ett stort steg framåt i våra ambitioner för att bygga snabbladdningsinfrastruktur för alla i USA och leverera en exceptionell kundupplevelse, säger Richard Bartlett, global VD för bp puls.

– I kombination med vårt stora nätverk av bekvämlighets- och mobilitetsplatser på och bortom motorvägen kommer detta samarbete med Tesla att ge snabb och pålitlig laddning till elbilsförare när och var de behöver det, fortsätter Richard Bartlett.

Snabbladdarna som BP Pulse köper in kommer att kunna leverera upp till 250 kW i laddeffekt. Precis som den hastigheten som Tesla erbjuder i sitt egna Supercharger-nätverk idag. Stationerna kommer ha stöd för både för den amerikanska CCS1-standarden och Teslas egna NACS-standard. De kommer dessutom ha stöd för Plug & Charge för att underlätta laddningen.

– På Tesla strävar vi efter att möjliggöra fantastiska laddningsupplevelser för alla elbilsägare. Att sälja vår snabbladdningshårdvara är ett nytt steg för oss, och ett område som vi vill fortsätta expandera på. Det i linje med vårt uppdrag att påskynda världens övergång till hållbar energi, kommenterar Rebecca Tinucci, ansvarig för Teslas Supercharger-infrastruktur.

Martin Viecha, IR-ansvarig på Tesla gav också en kommentar:

– Det här är en stor sak. Fossilbilsbilförare kommer att få se snabbladdare var de än tankar på BP-ägda stationer, vilket är bra för elbilsskiftet. Det ger samtidigt fler snabbladdare för elbilsägare. Det är en sådan win-win.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.