Oslo ska satsa på publik laddning – till självkostnadspris

I veckan släppte de styrande i Oslo stad sin överrenskommelse om hur staden ska styras under de närmaste fyra åren. Den så kallade Hammersborgsdeklarationen. Målet är att göra Oslo till världens bästa stad och dessutom göra transportsektorn helt utsläppsfri till 2030.

Det är en ambitiös plan där parterna slår fast att det ”alltid ska löna sig att välja de mest miljövänliga bilarna” och att det i framtiden ska vara ”minst lika attraktivt att ha utsläppsfria bilar, jämfört med fossilbilar, som idag”.

Hur det ska gå till ska gå till rent praktiskt är något partierna ska utforma i detalj under de kommande fyra åren. Men redan nu finns det ett par punkter i överrenskommelsen som ska göra det möjligt för fler att köra elbil, skriver Norges elbilsförening.

En av punkterna handlar om att förbättra laddningsinfrastrukturen i staden. Det finns dels ett fokus på att bygga fler snabbladdare, men det största fokuset ligger på så kallad ”gatuladdning”. Att vem som helst i staden utan tillgång till en fast parkeringsplats ska kunna ladda sin elbil.

Stadsmiljöverket och Norska elbilsföreningen har i tidigare studier slagit fast att staden måste bygga mellan 500 och 700 publika laddplatser årligen fram till 2030. I överrenskommelsen slår partierna fast att staden ”ska erbjuda laddning till självkostnadpris på de offentligt tillgängliga laddarna”. Det betyder att intäkterna från laddningen ska täcka driften av nya laddare och kostnaden för elen. Kommunen ska inte tjäna några pengar på laddningen.

Norska elbilsföreningen har tidigare skrivit om hur staden förra året höjde priserna med 170 procent på den publika laddningen, men senare efter press från föreningen sänkte priserna igen. Med formuleringen hoppas Norska elbilsföreningen att prissättningen kommer bli mer skälig, och dessutom mer förutsägningsbar. Något man menar är en förutsättning för att de som inte har tillgång till egen privat laddning ska kunna ta klivet till att köra elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.