Bonusknepet: Tyskar kör elbil gratis – sedan går den på export till Sverige

Sedan 2020 erbjuder Tyskland en generös bonus till den som väljer att köpa elbil. Totalt kan man få upp till 9000 euro vilket motsvarar ungefär 95 000 kronor. Staten betalar 6 000 euro och återstående 3 000 euro betalas av biltillverkaren.

Många tyskar har funnit att systemet kan utnyttjas. Efter ett halvår när bonusen är utbetald kan bilen säljas vidare till ett pris som överstiger priset efter bonus. Bilen går då ofta på export, oftast till Danmark, Sverige eller Norge.

Det har gjort att bilhandlare kan erbjuda elbilar som Tesla Model 3 eller Polestar 2 nästan helt ”gratis”. Bilhandlaren garanterar nämligen att man köper tillbaka bilen till fullpris, bonus avräknad, efter sex månader vilket i princip ger ett kostnadsfritt bilägande för kunden under ett halvår.

Andra bilhandlare paketerar erbjudandet i form av kortidsprivatleasing till mycket förmånliga priser. Leasingtagaren betalar oftast endast en symbolisk tusenlapp i månaden under den korta leasingperioden.

Exporteras till Skandinavien

Tyska tidningen WirtschaftsWoche har pratat med bilhandlare som berättar att många av de återköpta bilarna sedan går på export. De säljs då främst till de skandinaviska länderna där efterfrågan på elbilar är hög. Tilltaget är helt lagligt.

Under de senaste månaderna har omkring 30 000 elbilar som såldes i Tyskland för mindre än nio månader sedan avregistrerats. Det motsvarar en av åtta nya elbilar som registrerades i Tyskland. En försvinnande liten del av bilarna har skrotats efter olyckor, den absoluta majoriteten har gått på export. Enligt Center of Automotive Management har tyska myndigheter spenderat 240 miljoner euro, ca 2,5 miljarder kronor, på bilar som gått på export.

En lagändring är på gång för att försvåra exporter som utnyttjar bonusen för vinst. Tidningens källor hänvisar till tyska finansdepartementet som vill justera minimikravet för vidareförsäljning upp till 12 månader. Det förslaget kommer dock träda i kraft först 2023. Tills dess har de tyska bilhandlare fortsatt fritt spelrum under 2022 för att göra snabba pengar på elbilar genom bonussystemet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.