Nya bonusen: Halva elbilen kan bli gratis i Italien

Fiat 600e.

Italienarna har inte varit jättesnabba på att ta till sig elbilar. Knappt fem procent av alla nya bilar var en elbil i Italien förra året, långt under Europasnittet på 16 procent. Men nu kan elektrifieringen i Italien få en rivstart.

Från slutet av februari införs en bonus på upp till 13 750 euro (motsvarande 156 000 kronor) riktad till den som köper en elbil, och samtidigt skrotar sin gamla fossildrivna bil. Utan skrotningspremien är bonusen fortsatt 6000 euro, och hela 7500 euro om den dessutom kostar under 30 000 euro i inköp.

För att maxa bonusen upp till 13 750 euro krävs det alltså att man delvis skrotar en bil med Euro-klass 0, 1 eller 2 samt ersätter den med en elbil som kostar under 30 000 euro. Det kan i praktiken innebära att halva kostnaden eller mer kan subventioneras av bonusen om elbilen är tillräckligt billig.

Italien har en av de äldsta och mest förorenande fordonsflottorna i Europa. Omkring 11 miljoner bilar är äldre än 19 år och har en utsläppsklass rankad Euro 3 eller lägre. Utöver att ställa om fordonsflottan vill också den Italienska regeringen att bonusen ska gynna den inhemska bilproduktionen i Italien där Stellantis är den största arbetsgivaren.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.