Nissans nya koncept på el-minibuss med solid state-batteri

Nissan har nu visat upp det tredje konceptet på en elbil som ska ställas ut på Japan Mobility Show som slår upp portarna i nästa vecka. Detta konceptet tar formen av den helelektriska minibussen Nissan Hyper Tourer. Konceptet är en studie i att bygga rymligare elbilar med plats för hela familjen med tillhörande last och ändå bibehålla bra prestanda.

Konceptet lovar en rad olika avancerade teknologier, inklusive autonom körning och V2X-funktionen (Vehicle-to-Everything). Det sistnämnda gör det möjligt att använda bilen som en mobil powerbank, för att driva ett hem, ett kontor eller användarnas elektriska apparater.

Utmärkande för konceptet är också ett högpresterande solid state-batteri med en hög energitäthet som ska garantera tillräckligt med energikapacitet för de flesta resorna och utmaningarna. Det trots det stora boxiga karossformatet. Batteriet är lågt placerat i golvet vilket säkerställer en god stabilitet i kombination med Nissans avancerade fyrhjulsdrift e-4ORCE.

Exteriören kännetecknas av släta karosspaneler med skarpa linjer som ”en symbol för traditionell japansk skönhet”. Karosslinjen flyter diagonalt från fronten till bakpartiet för högre aerodynamisk prestanda. En vit linje längs hela sidan knyter samma de främre lyset med det bakre.

Interiört är konceptet särskilt rymligt tack vare den elektriska drivlinan. De autonoma körfunktionerna gör att det är möjligt att rotera de främre sätena för att istället hålla passagerna i baksätet sällskap.

Som grädden på moset finns ett innovativt AI-system som övervakar passagerarna, inklusive hjärnvågor, hjärtfrekvens, andning och svett. Systemet kan sedan automatiskt välja kompletterande musik och justera belysningen för att passa passagerarnas humör.

Ett framåtblickande och också abstrakt koncept med andra ord. För Nissan illustrerar Hyper Tourer-konceptet märkets ambitioner att i framtiden förhöja resan genom att kombinera komforten i ett lyxigt vardagsrum med bekvämligheten av en passagerarbil.

Sedan tidigare har Nissan visat upp äventyrskonceptet Nissan Hyper Adventure och stadsbilen Nissan Hyper Urban.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.