Facket varslar om strejk mot Tesla – har 10 dagar på sig

I början av oktober hotade fackförbundet IF Metall med strejk mot Tesla i Sverige (TM Sweden AB). Det eftersom att Teslas service- och verkstadspersonalen i Sverige saknade kollektivavtal. IF Metall berättar att man försökt förhandla med Tesla men utan någon framgång.

Enligt IF Metall så säger Tesla att det förslagna avtalet inte ”passar in i deras modell”. Nu varslar IF Metall om konflikt mot Tesla. Det gäller total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs vid företagets arbetsplatser på samtliga orter i Sverige.

Om ingen överenskommelse sluts kommer varslet träda i kraft på fredag nästa vecka (27oktober).

– Vi har under lång tid försökt få Tesla att teckna ett kollektivavtal för sin verksamhet. Trots långvariga förhandlingar har vi dessvärre inte lyckats nå en överenskommelse. Därför ser vi nu ingen annan möjlighet än att varsla om en strejk, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. 

– Den här konflikten handlar om våra medlemmars löner, pensioner och försäkringar. I förlängningen handlar det också om spelreglerna på hela den svenska arbetsmarknaden. Vissa företag ska inte kunna skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge löntagarna sämre villkor än de skulle ha med ett kollektivavtal, fortsätter Veli-Pekka Säikkälä. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.