Mini satsar miljarder på att bygga elbilar i Oxford

BMW-ägda Mini ska nu ställa om sin bilfabrik i Oxford till att bygga elbilar. Här kommer Mini att tillverka elbilarna Mini Cooper 3-dörrars och Mini Aceman med start 2026. Investeringen uppgår till 600 miljoner pund, vilket motsvarar 8,3 miljarder kronor.

– Med denna investering kommer vi att utveckla Oxford-fabriken för produktion av den nya generationen elektriska Mini-bilar och ta elbilstillverkning in i framtiden, säger Milan Nedeljković, styrelseledamot för BMW AG med ansvar för produktionen.

Oxfordfabriken firar 110-årsjubileum i år och har producerat den nuvarande Mini Electric sedan 2019. Den har då tillverkats på samma produktionslinje som bilarna med förbränningsmotorer. Genom investeringen kommer Mini att kunna frilägga produktionen av elbilar, och på sikt fasa ut förbränningsmotorn.

Den brittiska produktionen av Mini Cooper 3-dörrars och Mini Acemen rullar alltså igång först 2026. Men redan nästa år startar produktionen av nya Mini Cooper i Kina i samarbete med Great Wall Motor som ligger bakom små-elbilen Ora. Exporten till Europa ska starta i början av 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.