Miljöaktivister bakom stor Tesla-brand i Tyskland

I början av förra veckan kom rapporterna om att flertalet Tesla-bilar brann i anslutning till Teslas anläggning i Frankfurt. Runt 40 brandmän skickades ut för att släcka branden. Efter en timmes brandbekämpning var branden under kontroll, och de första styrkorna kunde lämna platsen. Några brandman stannade sedan kvar för att övervaka brandplatsen då även batterierna hade brunnit.

Orsaken bakom branden var först okänd. Nu visar det sig att det var en aktivistgrupp som antänt bilarna. Det hela var en ”hyllning” till en serie protester som också hållits i anslutning till bilmässan i München, veckan innan.

– IAA ägde rum i München förra veckan. Återigen kunde alla typer av företag visa upp sina stora, glänsande bilar på denna sommarmässa och gratulera sig själva till sina ekonomiska framgångar i sina luftkonditionerade konferensrum, limousiner och utställningshallar, skriver gruppen i ett brev.

Aktivistgruppen menar att Tesla är en del av denna onda skara företag som bedriver den ”gröna kapitalismens ideologi och den pågående globala och koloniala förstörelsen som alla andra.”

– Den här gången attackerade vi som motstånd en parkeringsplats med Teslas till salu. Privata Teslor drabbas ofta överallt eller byggandet av fabriker som i Berlin-Grünheide saboteras. Dessa är alla viktiga delar för att skada detta företaget. Även ekonomiskt, men framför allt politiskt. Att visa att vi inte håller med om gröna lögner, stöld av råvaror eller städer och vägar som tillhör de rika. Enligt vår mening får miljögrisar betala höga priser, skriver organisationen i sitt öppna brev.

Samtidigt riktar man kritik till Elon Musk som ”vill dominera internet, rymden, ny teknik och artificiell intelligens”. Organisationen ska också enligt uppgifter ligga bakom flera andra protester under den senaste veckan. Bland annat har man punkterat däcken på 51 Porsche-bilar som stått parkerade runtom i Berlin.

Tio stycken Teslor blev totalförstörda och fem skadades. Polisen uppskattar att branden orsakade skador värda nästan fem miljoner kronor och säger att en utredning pågår för att fastställa orsaken. Branden kommer sannolikt klassificeras som mordbrand.

Det är så klart olyckligt när miljöorganisationer använder sådana här destruktiva metoder för att försöka få fram sina budskap. De flesta är överens om att planeten behöver ställa om mot en hållbarare framtid, men sådana här drastiska metoder skapar sällan några sympatier hos den breda allmänheten och riskerar snarare att underminera det faktiska miljöarbetet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.