Michelin: 42% procent planerar att köpa en elbil inom tre till fem år

Däcktillverkaren Michelin Nordic har lått sig genomföra en undersökning om svenskarnas syn på elbilar. Den visar att intresset för elbilar är stort trots ”kostnadsvarningar”. Under oktober intervjuade YouGov på uppdrag av däcktillverkaren 1511 personer i Sverige.

De fick svara på frågor om kostnader och sina egna planer på att köpa en elbil. Undersökningen visar bland annat att 42 procent av de tillfrågade svenska hushållen planerar att köpa en elbil inom de kommande tre till fem åren. Av de tillfrågade körde redan 10 procent en elbil idag.

Bland de tillfrågade som förväntar sig att köpa en elbil inom fem år, och som inte kör en elbil idag ställdes frågan om vilka ekonomiska förväntningar man hade på en sådan. Många förväntar sig lägre drivmedelskostnader, men vissa utgifter blir högre eller är oförändrade.


Lägre
Samma
Högre
Mina drivmedelsutgifter blir …61 %28 %11 %
Mina däckutgifter blir …8 %72 %20 %
Mina försäkringsutgifter blir …19 %57 %24 %
Mina finansieringsutgifter blir …15 %44 %41 %
Mina service- och reparationsutgifter blir …27 %52 %21 %

Michelin lyfter fram att elbilar som i genomsnitt väger mer också kommer att uppleva ett ökat däckslitage. Det med i snitt 20 procent. Dessutom har elbilar starkare motorer med kraftigare acceleration vilket kan bidra till att öka däckslitaget ytterligare beroende på förarens körstil.

På frågan om man var medveten om att man får räkna med högre däckkostnad på en elbil, svarade 40 procent ja – medan 54% svarade nej. Något som överraskade Michelin.

– Resultatet av undersökningen visar att däckens kritiska betydelse för elbilarna fortfarande
kommer som en överraskning för många, säger Marika Hoflund, VD för Michelin Nordic AB.

– Här har vi som däckproducent ett ansvar att informera marknaden om att elbilar, med deras
högre vridmoment och tunga vikt och högre vridmoment, ställer högre krav på däcken vad
gäller prestanda, fortsätter Marika Hoflund.

Michelin ser att däcken måste anpassas för en nya typ av bilar, utan att kompromissa med säkerheten eller körupplevelsen. Genom sitt deltagande i Formel E samlar man in erfarenheter på just högpresterande däck för elektrifierade fordon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.