Elon Musk om facket: ”De skapar en klyfta mellan arbetarna på bandet och ledningen”

Arkivbild: Elon Musk i Berlin.

IF Metall har i flera år försökt övertyga Tesla i Sverige om att teckna kollektivavtal för sin servicepersonal. Det har nu lett fram till den strejk, och en rad sympatistrejker, som pågått i lite mer än en månad.

Men frågan är större än den svenska Tesla-enheten. Det är en central policy att Tesla inte vill ha något fackligt engangemang. Igår tillkännagav den amerikanska fordonsunionen UAW att de ska starta en insats för att fackligt organisera Tesla och ”hela den icke-fackliga bilsektorn” i USA.

Elon Musk framträdde inatt i en intervju hos CNBC och berättade att han anser att fackföreningar skapar en klyfta mellan arbetarna på bandet och personer i ledningen.

– Jag tror att det generellt sett inte är bra att ha en kontradiktorisk relation mellan människor på produktionslinjen. Du vet, en grupp på företaget och en annan grupp på företag. I själva verket menar jag att jag inte håller med om idén med fackföreningar men kanske av en anledning som är annorlunda än vad folk kan förvänta sig, inledde Elon.

– Jag gillar helt enkelt inte något som skapar en sorts herrar och bönder-situation, och jag anser att fackföreningarna naturligt försöker skapa negativitet i ett företag med en sådan uppdelning. Det finns många människor på Tesla som har gått från att arbeta på linjen till att vara i Senior Management. Det finns ingen skillnad på folk och folk. Alla äter vid samma bord och alla parkerar på samma parkeringsplats, fortsatte Elon.

Elon lyfter fram General Motors som ett skräckexempel där ledande befattningshavare har en egen hiss. ”Något sådant finns inte på Tesla”.

– Saken är den att jag faktiskt känner människorna på linjen eftersom jag jobbade på linjen och för att jag sov på fabriksgolvet. Jag jobbade bredvid dem så jag är inte främmande för dem, fortsätter Elon.

Han berättar att han föreslagit att Tesla ska genomföra en facklig omröstning, men att det inte är något som företag får genomföra.

– Det verkliga problemet är att det är tvärtom. Det är inte så att människor är fast på Tesla för att bygga bilar. Utmaningen är hur vi kan behålla de fantastiska människorna som gör det hårda arbetet när det finns betydligt fler jobb att välja på som är enklare. Det är den stora svårigheten.

– Jag är otroligt tacksam för de som bygger våra bilar och de vet om det. Om Tesla blir fackligt engagerat så kommer det att vara för att vi förtjänar det, för att vi misslyckades på något sätt. Men vi försöker verkligen att säkerställa välståndet för alla, avslutar Elon Musk.

Han tillägger:

– Vi ger aktieoptioner till alla. Vi har vi har gjort många människor som bara jobbar på linje som inte ens visste vad aktier var till miljonärer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.