Lancia-chefen bekräftar: ”Vår nya elbil ska byggas i Italien”

Italienska biltillverkaren Lancia arbetar på en eldriven fastback. För företagets VD Luca Napolitano är det viktigt att hålla kvar det italienska i märkets kommande modeller när man tar klivet till att börja tillverka elbilar. Därför kommer Lancia att tillverka den nya modellen i Melfi, Italien.

– Det nya Lancia-flaggskeppet kommer att bli en fantastisk och elegant italiensk bil, vacker på utsidan och insidan, där du verkligen kommer att känna att du är i vardagsrummet i ett italienskt hem. Bilen kommer att ta den italienska andan ut i Europa, berättar Luca Napolitano.

Lancia som är en del av bilkoncernen Stellantis kommer att basera det nya flaggskeppet på STLA Medium-plattformen. Det är bland annat samma plattform som sitter i kommande 700-kilometerssuven Peugeot e-3008.

– STLA Medium-plattformen kommer att vara perfekt för Lancia, betryggar Luca Napolitano och fortsätter: ”Som en fullt integrerad elbilsplattform kommer den vara mycket lämpad för att optimera komforten. Den kommer att finnas tillgänglig i både framhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna versioner”.

– Denna plattform kommer att ge det nya Lancia-flaggskeppet en ledande prestanda på högsta nivå. Både vad gäller effektivitet och med en räckvidd på över 700 km, avslutar Luca Napolitano.

Flaggskeppet som kommer att få namnet Lancia Gamma kommer att lanseras 2026. Löftet är en 4,7 meter lång bil i ett ”elegant och innovativt fastback”-utförande som ska slå sig in i det största segmentet på marknaden.

Fler elbilar på gång

Bild från en tidigare produktpresentation.

Lancia har satt upp tydliga elbilsmål framåt som inkluderar tre nya produkter. Först ut är den mindre elbilen Lancia Ypsilon som kommer som elbil 2024. Efter det följer flaggskeppet Gamma 2026 och till 2028 kommer den större modellen Lancia Delta som elbil.

Från och med 2028 kommer Lancia bara att sälja elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.