Kinesiska JAC lanserar elbilen JAC e-JS4 i Sverige – och en liten elbil står också på tur

Biltillverkaren JAC är en av Kinas största tillverkare av personbilar och kommersiella fordon och även Volkswagens kinesiska elbilspartner i landet.

Nu kommer JAC till Sverige genom den danska importören RSA. Man etablerar sig också i Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. Först ut blir elbilen JAC e-JS4 som senare kommer följas av ytterligare modeller.

Elbilen JAC e-JS4 är en suv i mellanklassen och i Sverige kommer den att få ett startpris på 529 900 kronor. Då får man en elbil med ett batteri på 66 kWh vilket ska ge en räckvidd på upp till 433 kilometer.

Motorn har en effekt på 142 kW (193 hk) och klarar sprinten 0 till 100 km/h på 9,4 sekunder. Toppfarten är 150 km/h. JAC nämner inget om kapaciteten på snabbladdningen förutom att det ska ta 35 minuter att ladda från 30 till 80 procent. Siffror som tyder på snabbladdning med en relativt låg effekt.

Som standard ingår bland annat också 3-fas-laddning, värmepump och en appstyrd klimatanläggning. Utrustning som är bra att ha i kalla Norden.

Interiört sitter en pekskärm på 10,25″ i fokus som har stöd för Apple CarPlay/Android Auto. Här finns också en 360-graders kamera. Modellen får också ett öppningsbart elektriskt panoramatak och uppvärmda framsäten i läder.

Liten elbil på gång

JAC erbjuder ett brett utbud med elbilar i Kina. Det i form av både större och mindre modeller. En av de mindre elbilarna som på sikt också är planerad för Europa är den kompakta modellen e-JS1.

Framåt finns också planer på den större familjesedanen e-J7 Pro.

– RSA har varit i dialog med JAC i mer än fem år för att lägga grunden till för att etablera ett komplett import- och återförsäljarnätverk för bilförsäljning, eftermarknad och reservdelsförsäljning i de nordeuropeiska länderna, berättar RSA Sveriges vd Petter Nordesjö.

– Vi är glada att äntligen kunna starta det spännande samarbetet. Fabriken är tydlig i sin satsning på elbilar och vi har stora ambitioner för JAC och deras modeller. Vi är säkra på att det här är början på något stort, avslutar Petter Nordesjö.

De första bilarna väntas komma till Sverige under första kvartalet 2023.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.