Kinesiska BYD går om Tesla som världens största elbilstillverkare

Kinesiska biltillverkaren BYD väntas nu ha nått en avgörande milstolpe i sitt skifte till att bli en elbilstillverkare. I dagarna spår analytiker vid Bloomberg att BYD passerar Tesla som den största elbilstillverkaren i världen. Om summeringen av årets sista kvartal inte påvisar det, så kommer det istället ske under årets första kvartal. BYD står nämligen bättre rustad inför högre räntor.

Det kommer att bli både en symbolisk punkt för elbilsmarknaden och en bekräftelse på Kinas växande inflytande på den globala fordonsmarknaden. Kina som land utmanar nu Japan som den största exportnationen av personbilar.

– Bilindustrins konkurrensbild har förändrats. Det handlar inte längre om bilföretagens storlek och arv. Det handlar om den hastighet med vilken de kan förnya och iterera. BYD började förbereda sig för länge sedan för att kunna göra detta snabbare än någon annan trodde var möjligt, och nu måste resten av branschen tävla för att komma ikapp, säger Bridget McCarthy, chef för Kinas verksamhet för den Shenzhen-baserade hedgefonden Snow Bull Capital.

Bloombergs analytiker menar att BYD har tagit en helt annan väg framåt än Tesla. Medan Tesla fortfarande fokuserar på ett dyrare segment, så har BYD i allt större utsträckning börjat producera elbilar som är billigare än Tesla. Det är en fördel i takt med att räntorna stiger.

Nyligen kom BYD också med beskedet att man kommer att etablera sin första bilfabrik i Europa. Den kommer att byggas i Ungern. Det hela ses som ett strategiskt motdrag till framtida importtullar för utom-europeiska bilar.

Dessutom kommer det möjliggöra för BYD att ännu snabbare kunna anpassa sig till efterfrågan i Europa, då man kortar ner sina ledtider med flera månader till följd av att man slipper skeppa bilar från Kina till Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.