Klart: Kinesiska BYD bygger bilfabrik i Europa

Kinesiska biltillverkaren BYD satsar allt mer på Europa och har under året lanserat flera elbilsmodeller. Nu tar man nästa stora omfattande grepp om den europeiska marknaden genom att också etablera en fabrik här.

Fabriken som kommer placeras i Szeged, Ungern ska bygga elbilar och plug-in hybrider för den europeiska marknaden. BYD skriver att den nya anläggningen kommer skapa tusentals nya jobb och innebära ett stort tillskott till den lokala ekonomin genom lokala underleverantörer.

– Den nya produktionsanläggningen kommer att införliva den mest avancerade globala tekniken och högautomatiserade produktionsprocesser för att skapa en ledande global anläggning för tillverkning av laddbara fordon, skriver BYD.

BYD har ambitiösa planer för Europa och vill knipa tio procent av bilmarknaden på kontinenten innan slutet på detta årtiondet. I år har BYD hittills sålt närmare 13 000 bilar i Europa, varav 11 000 är elbilen BYD Atto 3.

Enligt marknadsanalytiker väntas den nya anläggningen kunna producera upp till 200 000 bilar årligen. Det är ett strategiskt beslut som gör att BYD både kan förenkla de logistiska flödena, men också på sikt ducka eventuella importtullar som EU väntas införa på bilar från utanför Unionen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.