IF Metall verkar sakna stöd till Tesla-strejken – blockerar leveranserna

I fredags startade IF Metalls strejk mot Teslas serviceverkstäder i Sverige. Men stödet till strejken tycks inte vara så stort som fackförbundet verkar ge sken av. Tibor Blomhäll som är ordförande för Tesla Club Sweden valde själv att åka ut till Teslas service center i Infra City strax norr om Stockholm för att kolla in läget.

Enligt Tibors rapportering var servicecentret öppet som vanligt. Här var det inga som strejkade enligt personalen på plats och det fanns inte heller något intresse att göra det. Här är både löner, förmåner och arbetsvillkoren bättre än på andra verkstäder enligt personalen.

– De har redan långt bättre villkor än på tidigare bilverkstäder de jobbat på. En ung kille berättar att ingångslönen är mycket bättre än vad han blivit erbjuden på andra ställen. På det kommer skifttillägg och övertidsersättning som också är betydligt högre än på andra ställen. Plus fördelaktiga aktieobligationer som gjort att han kunnat köpa sin lägenhet, berättar Tibor.

En av personerna som Tibor talade med berättar också att facket varit på verkstaden vid flera tillfället och informerat om sin verksamhet för att knyta till sig nya medlemmar, men att man inte upplevt att IF Metall har kunnat komma med något lockande erbjudande.

IF Metaller stoppar leveranserna

Stödet till strejken internt hos Tesla tycks alltså inte vara så stort som IF Metall vill ge ske av. Det är kanske också därför som IF Metall i två omgångar meddelat att man tänker utöka strejken.

Från och med 3 november utökas strejken till auktoriserade anläggningar som utför service på Teslas fordon. Det innebär bland annat att Tesla-kunder inte kommer kunna lämna in sin bilar för skadereparationer.

Svenska Transportarbetareförbundet kommer sedan från och med 7 november gå ut i sympatistrejk. Det innebär en blockad mot all lastning och lossning av Tesla-bilar i fyra svenska hamnar i Malmö, Södertälje, Göteborg och Trelleborg. Detta är något som kan stoppa leveranserna av nya Tesla-bilar till Sverige.

Allt om Elbil har sökt IF Metall med frågor om strejkstödet hos Teslas anställda, men de har inte återkommit.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.