Hyundai Group ska sänka priserna på elbilar genom egna LFP-batterier

Hyundai-koncernen har en plan för att sänka priserna på elbilar. Det genom att tillverka sina egna billigare LFP-batterier. Planen kan träda i kraft med start i slutet av nästa år, rapporterar sydkoreanska tidningen The Korea Herald.

Utöver att anamma den billigare batteritekniken som kan ge billigare elbilar minskar man också sitt beroende av Kina som idag dominerar batteriindustrin. LFP-tekniken, så kallade järnfosfat-batterier, använder färre dyrbara metaller och mineraler och är vanligt förekommande i basmodeller från andra elbilstillverkare.

Batterierna är dessutom betraktade som tåligare än de mer exklusiva litiumjonbatterierna (NMC) men har istället en lägre energidensitet och kan därmed lagra en lägre energimängd.

De egenutvecklade batterierna väntas användas i Hyundai och Kias små elbilar på ingångsnivå och mellansegmentet från 2025. Det skulle exempelvis kunna inkludera Kia EV3 och EV4 som nyligen visades upp i konceptform. Där ska instegsmodellen EV3 kostar från 30 000 dollar (320 000 kronor).

Hyundai-koncernen ska ha påbörjat en gemensam utveckling med lokala batteritillverkare i Korea, med mål att slutföra utvecklingen av LFP-batterier till 2024. Man vill dock inte kommentera detaljerna men medgav att man tittar på att samarbete med både små och stora batteritillverkare i Sydkorea.

– Med långvarig ekonomisk avmattning och hög inflation tittar kunder som är intresserade av elbilar på instegsmodeller och billigare elbilar. Precis som världens främsta elbilstillverkare Tesla och BYD, så kan Hyundai utveckla fler batterier, öka produktionen och därmed sänka de övergripande kostnaderna, kommenterar säger Lee Ho-geun, professor i bilteknik vid Daeduk University till tidningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.