Godisjätten Mars satsar på 300 tunga eldrivna lastbilar i Europa

Företagsjätten Mars, känt för godiset med samma namn, och ägare av en rad andra varumärken inom konfektyr, mat och djurvård ska satsa på eldrivna lastbilar i Europa. Det genom ett samarbete med Einride.

Målet är att sätta 300 tunga ellastbilar i drift i ett nätverk som sträcker sig över hela Europa. ​Förra veckan genomfördes de två första eldrivna leveranserna med gods från Mars Petcare-fabriken i Verden, Tyskland till dess distributionscenter i Minden. Lastbilarna är av modell Mercedes eActros 300 Tractor.

Logistiken sköts med hjälp av Einride Saga som levererar insikter och realtidsuppdateringar till transportören för att optimera rutter, minska energiförbrukningen, automatisera laddningsscheman, maximera batteriets livslängd, noggrant spåra minskningen av utsläpp och effektivisera transportkostnaderna.

För att stötta den elektriska flottan har Einride och Mars installerat fyra snabbladdare för lastbilarna på de tyska Petcare-anläggningarna.

Efter starten i Tyskland kommer satsningen expandera vidare ut i Europa med rutter planerade i Storbritannien och Nederländerna senare under 2024. De fullt elektriska transporterna kommer även att kompletteras med en autonom pilot under 2025.

– Samarbetet med Einride och utrullningen av 300 tunga elektriska lastbilar över hela Europa är ett utmärkt exempel på hur vi samarbetar och utnyttjar vår skala för att driva handling och verklig förändring idag vilket ger långsiktigt värde och påverkan samtidigt som vi lägger grunden för en ljusare och mer hållbar framtid, säger Barry Parkin, Chief Procurement & Sustainability Officer på Mars Incorporated.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.