Första smygvisningen av Renault 5 som elbil

Den 26 februari är det premiär för Renault 5 på bilmässan i Geneve. Nu väljer Renault att lätta en aning på locket och visar oss de första teaserbilderna på modellen. Bilderna avslöjar en del fräcka och unika detaljer som definitivt kommer få modellen att sticka ut. Likheterna med de första bilderna på konceptet finns där men också från originalet som lanserades 1972.

Den historiska modellen av Renault 5 hade ett luftintag på huven. Det har Renault nu ersatt med en laddningsindikatorlampa som bildar siffran ”5” när fordonet är fulladdat.

Bakljuset med fiffig funktion.

Renault lyfter fram designarbetet i bakljusen. En liten utbuktning förlänger karossidan och bidrar till R5:s aerodynamiska prestanda genom att motverka luftturbulens.

Strålkastarna fram ska göra modellen ikonisk, igenkännbar från långt håll. Diskret i lyktorna gömmer sig också den franska flaggan.

Upp till 400 km räckvidd

Den kompakta elbilen mäter endast 3,92 meter i längd. Renault avslöjar också att bilen kommer att komma med två olika storlekar på batteriet. Det större batteriet är på 52 kWh och ska erbjuda en räckvidd på upp till 400 kilometer (WLTP). Ett mindre batteri på 40 kWh kommer vid ett senare tillfälle.

Renault bekräftar nu också att priset på Renault 5 ska starta på 25 000 euro.

Elbilen är också utrustad med en dubbelriktad laddare och har stöd för V2G-teknik (vehicle-to-grid). Stöd för att leverera el tillbaka till energinätet kommer introduceras först i Frankrike och Tyskland nästa år och senare i Storbritannien 2025.

– För återkomsten av denna ikonen ville vi återskapa den traditionella fordonslanseringen. Lite i taget avslöjar vi designen av denna retrofuturistiska modell med en storskalig kommunikationsplan i god tid före lanseringen. Renault 5 är utan tvekan en av de mest ikoniska fordonen i den franska bilindustrins historia, säger Arnaud Belloni, global marknadschef för varumärket Renault.

Silhuett avslöjar hur Renault 5 kommer se ut från sidan.

Inför premiären kommer fans bli inbjudna i till den exklusiva R5 R Pass-klubben. Programmet kommer erbjudas i sju länder (okänt vilka) med möjligheten till att vara bland de första att ta emot sin nya bil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.