Tesla Cybertruck är officiell – 845 hk, 700+ km räckvidd och dubbelriktad laddning

Idag var det dags för Tesla att leverera de första exemplaren av Tesla Cybertruck. I samband med det släppte Tesla också de slutliga specifikationerna för modellerna. Pickupen är byggd med ett fokus på att vara slagtålig. Den hårda karossen i rostfritt stål ska motstå bucklor och skador vilket ska göra den lämplig för tuffa påfrestningar, i terräng eller på arbetsplatser – eller på en parkeringsplats.

– Då och då kommer en produkt som är sällsynt. Det är en gång vart femte till tionde år. Vi kommer att minnas de speciella ögonblicken. Vi har en sådan här, det som experterna sa skulle vara omöjligt, som aldrig skulle kunna genomföras. Jag tycker att det är vår bästa produkt hittills och vår mest unika produkt någonsin. Äntligen kommer framtiden att se ut som framtiden, sa Elon Musk under premiären.

Tesla Cybertruck kommer i tre versioner. Störst uppmärksamhet fick Cyberbeast-versionen som är den kraftfulla prestandamodellen av pickupen. Med 845 hästkrafter, fyrhjulsdrift, och förmågan att göra 0 till 96 (0-60 mph) på 2,6 sekunder sticker den verkligen ut. Räckvidden är upp till 514 kilometer och med en dragkapacitet på imponerande 4990 kg.

Räckvidden kan sedan utökas till 705 kilometer genom en räckviddsförstärkare. Det i form av ett batteripack som kan placeras på 1/3 av lastbädddens yta. Exempelvis för när man ska köra långt, eller om man behöver bogsera.

I USA startar priserna för Cyberbeast-versionen på 96 390 dollar (ca 1 miljon svenska kronor) och de breda kundleveranserna ska starta 2024.

Övertygad om dess prestanda fick vi se Cyberbeast-versionen möta en Porsche 911 i ett dragrace:

Tesla presenterade också en fyrhjulsdriven version med ett lägre pris på 68 890 dollar. Den levererar 600 hästkrafter, klarar 0-96 km/h på 4,1 sekunder och får en räckvidd på upp till 547 kilometer. Med räckviddsförstärkaren blir räckvidden 755 kilometer. Under 2025 lanserar Tesla också en bakhjulsdriven instegsmodell. Det med ett pris på 49 890 dollar och med en räckvidd på 400 kilometer. Sprinten 0-96 km/h klarar den på 6,5 sekunder.

Interiören

Interiören är avskalad i stil med vad vi kan förvänta oss hos en Tesla idag. De raka linjerna knyter an till den kantiga karossen. Centralt finns en mittskärm och en oval ratt med endast några knappar.

Cybertruck har plats för fem personer och passagerarna kan njuta av stjärnhimmelen genom det stora glastaket.

I baksätet finns också en andra pekskärm för klimatanläggningen och mediaspelaren. Ett inslag som Tesla införde med uppdateringen av Tesla Model S förra året och senare också introducerade till nya Model 3.

Cybertruck är också rymlig, och lastar hela 1135 kg eller 1897 liter på lastbädden. Utrymmet är dessutom låsbart. Fram finns också en frunk för ytterligare packning och på taket kan skrymmande föremål som exempelvis en kajak lastas.

Dubbelriktad laddning

Cybertruck är också den första Teslan med dubbelriktad laddning. Genom ett uttag i kupén och på lastbädden är det möjligt att driva elektriska 110/240-voltsprylar. Vid strömavbrott kan Cybertruck förse hemmet med ström upp till 11,5 kW. Eller så kan man använda Cybertruck för att ladda en strandad elbil.

Några uppgifter om Cybertruck kommer till Europa framgick inte under evenemanget. Tidigare har Elon Musk sagt att formatet inte passar med EU:s regelverk. Antingen skulle regelverket eller Cybertruck behöva genomgå förändringar innan en lansering kan bli aktuell här. Teslas svenska webbplats om Cybertruck är dock uppdaterad och bjuder in till att prenumera på uppdateringar om bilen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.